Mange regner den Amerikanske Bulldoggen for å være en direkte etterkommer av den opprinnelige Engelske bulldoggen, tatt med over til Amerika fra Europa av immigranter på 17-1800 tallet. Som rase i moderne forstand stammer den fra det sørøstlige USA, hvor den tradisjonelt har vært brukt som jakt-, buskaps- og gårdshund. Selv om hundetypen har eksistert i dette området i lange tider var det først på 60-tallet at rasen som vi kjenner den ble til, og den har siden spredt seg over hele verden på grunn av sine flotte egenskaper.

Som med alle brukshunder krever den en hundevant og aktiv eier som faktisk bruker hunden. Den egner seg særdeles dårlig som pyntegjenstand og trenger mye aktivisering, både fysisk og mentalt. Dette gjelder alle hunder av rasen, men spesielt hunder fra utpregede brukslinjer.

En typisk Amerikansk Bulldog er en utadvent og tilgjengelig hund med en tydelig selvsikker innstilling. Rasen er kjent for å gå særdeles godt sammen med barn, og passer således utmerket for familier med tid til og interesse for aktivt hundehold. Det er en svært allsidig og aktiv hunderase med forutsetninger for å hevde seg i de fleste hundesporter og aktiviteter.

Den har til forskjell fra enkelte andre bulldog-raser ikke vært offer for like stor grad av «foredling», og er fortsatt en høyst funksjonell hunderase. En typisk Amerikansk Bulldog er intelligent og lærenem, jobber hardt for å gjøre eieren sin til lags, og passer derfor utmerket til lydighet og bruks. Rasen brukes av politiet i varmere strøk, og er populær hos vektere. Til tross for sin størrelse er den også smidig og spenstig nok for agility, freestyle og andre hundesporter som krever fart og kontroll. På grunn av sitt menneskekjære vesen og arbeidslyst egner den seg også godt som redningshund.

Frida (Nordic Bull's Luxurious Lisa )
Frida

 

Tradisjonelt ble den Amerikanske Bulldoggen ikke avlet for et spesielt utseende og uttrykk, men for de fysiske trekk som var nødvendige for en arbeidende bulldog. Den skal ha kraftig benstamme, og en vel sammensatt, kompakt og kraftig kroppsbygning uten overdreven masse. Ikke for lav og bred, men absolutt ikke tynn og langbent. Den skal under ingen omstendigheter kunne forveksles med en terrier, ei heller Engelsk Bulldog eller Mastiff. En viss likhet med Boxeren er dog normalt, og for uinnvidde kan det ofte være vanskelig å skille mellom de to rasene.

Den vanligste fargen er hvit, eller hvit med markeringer som kan variere i farge fra grå via forskjellige brindel til variasjoner av rød og brun.